Úvodní strana / Novinky / Tisková zpráva - Fotbalgolfový svět se hrál na Dymníku
31. 08. 2015

Fotbalgolfový svět se hrál na Dymníku

Fotbalpark Dymník hostil ve dnech 21.-23. srpna 2015 nejlepší fotbalgolfisty světa. Pro fotbalgolf to byla největší akce v tomto roce i v celé historii tohoto mladého sportu. Do Rumburku se totiž sjelo 296 hráčů a hráček ze 17 zemí Evropy, přihlášení Brazilci se nakonec bohužel neprezentovali, přesto ještě nikdy nehrálo tolik fotbalgolfistů z tolika zemí na jednom turnaji.

A další významné posuny tohoto sportu při World Championship?

O mistra světa se utkalo v kategori mužů 209 hráčů, ze světového žebříčku nedorazil z první dvacítky jen jeden hráč. O titul mezi ženami přijelo hrát 38 fotbalgolfistek, ze světové desítky všechny! Turnaj doprovázelo nádherné počasí, byla skvělá atmosféra a celé tři dny byla obě hřiště (FUN i PROFI) od ranních hodin plná hráčů. V pátek i sobotu se přerušovalo pro tmu, ale pořadatelé ukázali své zkušenosti a náročný turnaj zvládli na jedničku. To také vyzvihl při závěrečném hodnocení zástupce WFGA Stephan Stiens, který ocenil nádherné a perfektně připravené hřiště, výbornou organizaci, perfektní zázemí a především fantastickou atmosféru během celého turnaje. Dokonce padlo přirovnání, že tento turnaj byl taková formule 1 v podání fotbalgolfu.
Kategorie a počty účastníků:
Hrálo se v těchto kategoriích (v závorce počet účastníků - hráčů, dvojic):
muži jednotlivci (209), ženy jednotlivci (38), muži double (99), ženy double (15), mix double (52).

O co se vlastně hrálo?

Hrálo se především o tituly mistů světa pro rok 2015 pod hlavičkou WFGA. Ve hře byly body do světového žebříčku v kategorii mužů a žen, kdy vítěz získal 100 - 80 -72 bodů až po 100. místo, za které byl ještě 1 bod. Pořadatelsví bylo svěřeno poprvé v historii České Fotbalgolfové Asociaci (ČFGA) a organizátorem mistrovství byl Fotbalpark Dymník.
V Mužích obhájil titul Martin Schmücker z Dánska a opět se vrátí na první místo světových tabulek, na stupně vítězů ho doprovodil krajan Steffen Bjørn Andersen a třetí místo vybojoval fantastickým finišem Alex Kober, když zahrál 4. kolo na PROFI 65 (-7). Až na 15. místě byl v tomto turnaji vedoucí hráč světového žebříčku Tobias Mathäß z Německa, mkterý v květnu 2015 vyhrál Czech Open. Kategorii žen ovládly hráčky ze Švédska. Suverénně zvítězila třetí hráčka světového žebříčku Emelie Höök před svou krajankou Elin Djursvik, bronzová byla překvapivě Tanja Kristiansen. Až čtvrtá byla Pernilla Nordgren, vedoucí hráčka světového žebříčku.

A jak si vedli naši hráči v porovnání se světem?

Můžeme hrdě prohlásit že, výborně! Rychle se učíme, nalézáme nové talenty. Tím největším důkazem je Lukáš Jurajda, který po několikaměsíčním tréninku na Dymníku přímo proháněl světovou špičku. Nebyl mezi favority, přesto ve finále turnaje hrál v jednom flightu s Alexem Kobrem a ve třetím kole s Tobiasem Mathäßem. Konečné sedmé místo je takový malý sportovní zázrak u kterého Lukášovi zdárně sekundoval Tomáš Neumann, který děleným sedmým místem v turnaji potvrdil pozici nejlepšího českého hráče fotbalgolfu! V ženách jsme měli také své zastoupení, do první světové třicítky v žebříčku se po tomto turnaji posunou obě reprezentantky Fotbalparku Dymník Jana Bernasová - 12. místem, Michala Reinová 15. místem a 20. místo obsadila Gabriela Rejhová. Zde je třeba říci, že nadvláda seveřanek je přímo brutální, v turnaji bylo do 20. místa osm hráček ze Švédska, tři z Dánska, jedna Norka a pět hráček z Německa, které doplnila trojice našich reprezentantek.

A jak to dopadlo v double soutěži?

V mužských a ženských double je po výkonech jednotlivců odpověď zcela jasná a jednoduchá. V první desítce mužských i ženských párů jsou pouze hráči a hráčky ze Skandinávie a Německa. Nejlepším českým párem v mužích je na jedenáctém místě dvojice hráčů z Rumburku Vítězslav Lhoták a Milan Polách. V ženách na devátém místě Michala Reinová a Kateřina Ulbrichová.
Úžasný výsledek v mixech, titul pro Tomáše a Michalu!
V mixech spolu již poněkolikáté nastoupili Tomáš Neumann a Michala Reinová a fantastickým výkonem 66 na hřišti FUN (-6) si přímo vykopali titul mistra světa ve fotbalgolfu. Je to obrovská odměna všem fotbalgolfistům z Česka, z Rumburku, z Dymníku... Na stupních vítězů tak na nejvyšším stupínku stáli hráči ČFGA! Paráda, všichni jsme si tento úspěch užívali!

Pořadatelé z Fotbalparku Dymník a ČFGA děkují za podporu Městu Rumburk, Obci Staré Křečany, Ústeckému kraji a dětskému domovu Lipová. Veliké poděkování patří všem partnerům, kteří World Championship podpořili finančně či materiálně! Pan Stephan Stiens, zástupce WGFA označil za obrovský posun na tomto mistrovství marketinkovou práci, mediální zviditelnění fotbalgolfu a to především prostřednictvím televize a výborné komunikace na internetových médiích.

Z Rumburka v neděli 23. září odjížděli všichni fotbalgolfisté hodně unavení, mnozí odehráli kompletní program turnaje, ale v dobré náladě
a spokojeni. Byl to hodně veliký, náročný a krásný fotbalgolfový turnaj!

Jan Rein

32. Houf Jaroslav 4 295 7
38. Polách Milan 4 298 10
45. Děkan Jakub 4 301 13

Zisk medailí podle národů:

zlato
stříbro
bronz
Dánsko
Švédsko
Česká Republika
Německo

Výsledky a informace o turnaji naleznete na:

O foto v plném rozlišení si můžete napsat na e-mail: honzarein@seznam.cz

Hlavní partneři

BWT Česká republika, spol. s.r.o.

Důležité odkazy

Certifikováno